);
Kuchnia

Barszcz czerwony z uszkami

Wigilia za pasem, przygotowania przedświąteczne wrą, w głowach cała lista zadań do wykonania i wciąż myśli, by o niczym nie zapomnieć. Znasz to? Dlatego właśnie przygotowałam Ci listę 12 potraw wigilijnych, które wg mojego uznania są najbardziej tradycyjne na świątecznych stołach. Znajdziesz tam również wersję PDF do druku

 

Barszcz czerwony z uszkami

 

Uszka

 

Składniki: 

  • 50 g suszonych grzybów
  • pół cebuli 
  • 10 g tłuszczu (margaryna, smalec)
  • 5 g bułki tartej 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 150 g mąki 
  • 1 żółtko 

 

Wykonanie: 

Grzyby dokładnie myjemy, namaczamy na kilka godzin, po czym gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Gdy będą miękkie, przecedzamy (wywar zostaje do barszczu), mielimy w maszynce lub drobno siekamy. Dodajemy  przesmażoną i posiekaną cebulę, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy żółtko, dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto należy cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 2,5- 3 cm po czym nakładać na nie małe ilości nadzienia i zlepiać.  Uszka gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Wkładamy do barszczu bezpośrednio przed podaniem. 

Rada: uszka można nadziewać farszem z mięsa gotowanego lub pieczonego. Mięso należy przedtem zmielić w maszynce razem z namoczoną i odciśniętą bułką oraz dodać przyrumienioną na tłuszczu cebulę. 

 

 

Barszcz 

 

Składniki:

  • 4 szklanki wywaru (patrz przepis na uszka)
  • 0,5 kg buraków 
  • szklanka zakwasu z buraków  KLIK
  • cukier i sól do smaku 
  • natka pietruszki 

 

Wykonanie: 

Buraki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki/ trzemy na tarce o dużych oczkach.  Wkładamy do wrzącego wywaru, gotujemy i przecedzamy. Dodajemy kwas z buraków, cukier, sól i posiekaną zieleninę. 

 

gotowe 🙂 

**********************************************

Spodobał Ci się tekst? Będę wdzięczna, jeśli podzielisz się nim z innymi

Pamiętaj o odwiedzeniu mnie na Facebooku oraz Instagramie Dodatkowo jeszcze założyłam Tajną Grupę Podomowych, gdzie rozmawiamy o wszystkim, co nie wypada omawiać publicznie

Zapraszam

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Instagram