Wigilia za pasem, przygotowania przedświąteczne wrą, w głowach cała lista zadań do wykonania i wciąż myśli, by o niczym nie zapomnieć. Znasz to? Dlatego właśnie przygotowałam Ci listę 12 potraw wigilijnych (KLIK), które wg mojego uznania są najbardziej tradycyjne na świątecznych stołach. Znajdziesz tam również wersję PDF do druku
Sernik tradycyjny
Składniki:
- 0,5 kg sera białego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 paczki margaryny
- 2 budynie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Cukier, żółtka oraz cukier waniliowy ucieramy. Stopniowo dodajemy twaróg, cały czas ucierając. Dodajemy budynie i stopioną, przestudzoną margarynę. Z białek ubijamy sztywną pianę i pomału dodajemy do reszty składników. Trzepaczką delikatnie roztrzepujemy ciasto, aby je napowietrzyć.
Pieczemy w wyłożonej pergaminem tortownicy przez około 60 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego 🙂
****************************************************************************
Spodobał Ci się tekst? Będę wdzięczna, jeśli podzielisz się nim z innymi
Pamiętaj o odwiedzeniu mnie na Facebooku oraz Instagramie Dodatkowo jeszcze założyłam Tajną Grupę Podomowych, gdzie rozmawiamy o wszystkim, co nie wypada omawiać publicznie
Zapraszam