);
Kuchnia

Domowy zakwas z buraków

Wigilia za pasem, przygotowania przedświąteczne wrą, w głowach cała lista zadań do wykonania i wciąż myśli, by o niczym nie zapomnieć. Znasz to? Dlatego właśnie przygotowałam Ci listę 12 potraw wigilijnych, które wg mojego uznania są najbardziej tradycyjne na świątecznych stołach. Znajdziesz tam również wersję PDF do druku

 

Domowy zakwas z buraków/ zakwas buraczany

 

Składniki: 

– 1 kg buraków

– 30g chrzanu

– 1 łyżeczka kminku

– 1 główka czosnku

– pietruszka

– 1 marchew

– 1 kawałek selera

– 3 łyżeczki soli

– szczypta cukru

– kawałek suchego, razowego chleba

 

Wykonanie:

Obrane i pokrojone w plasterki buraki zalewamy letnią, przegotowaną wodą (3 litry) tak, aby przykryła je wraz z pozostałymi składnikami.

Na wierzchu kładziemy kawałek razowego chleba. Słód nakrywamy gazą i trzymamy 5-6 dni w cieple. Następnie usuwamy kożuch i przelewamy do butelek

 

 

 

Zdjęcie 

*********************************************

Spodobał Ci się tekst? Będę wdzięczna, jeśli podzielisz się nim z innymi

Pamiętaj o odwiedzeniu mnie na Facebooku oraz Instagramie Dodatkowo jeszcze założyłam Tajną Grupę Podomowych, gdzie rozmawiamy o wszystkim, co nie wypada omawiać publicznie

Zapraszam

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Instagram