Cudowny jest ten moment, kiedy mogę publikować coś od Was 🙂 Justynę i jej talent kulinarny znacie już z wpisu ,,Domowe Rafaello” KLIK . Tym razem podzieliła się z nami przepisem na pyszne i zdrowe babeczki z płatków owsianych. Zobaczcie 🙂
*****************************************************
Jedni je kochają, inni nienawidzą.. Tak, tak.. PŁATKI OWSIANE! Ja przyznam szczerze, że jako dziecko i nastolatka za nimi nie przepadałam. A nawet powiem więcej, zwyczajnie nie lubiłam i już. Być może dlatego, że kojarzyły mi się z nudną rozgotowaną owsianką. A przecież płatki owsiane to taki fajny wynalazek, z którego można wyczarować same cudeńka. Zarówno na słono jak i na słodko. Wystarczy połączyć z innymi składnikami w odpowiednich proporcjach i można mieć super danie czy przekąskę.
Świetnie nadają się na zdrowe słodycze! Dzieci będą zachwycone, a mamy jeszcze bardziej i bez wyrzutów sumienia, że dziecko zjadło coś słodkiego. Dlatego mam świetną propozycję na ekspresowe babeczki z pysznymi konfiturami z owoców leśnych i gorzką czekoladą?
Na ok 6-7 szt potrzebujemy:
? 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
? duży, dojrzały banan
? 2 łyżki syropu daktylowego lub innego
? 2-3 garści owoców leśnych (u mnie jeżyny, czarna porzeczka i maliny) – mogą być mrożone
? 2 łyżki cukru kokosowego/ksylitolu
? 50g czekolady gorzkiej
? 1 łyżeczka masła / oleju kokosowego lub 2 łyżki śmietany 30%
Wykonanie:
Banana blendujemy i mieszamy z płatkami i syropem. Następnie powstałą masą wylepiamy metalową formę na muffiny posmarowaną wcześniej masłem lub olejem (łatwiej wychodzą babeczki). Babeczki pieczemy ok. 10 min w 200 stopniach. Studzimy. Podczas pieczenia babeczek robimy konfitury. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy owoce i zasypujemy cukrem by puściły sok. Sok należy odparować mieszając owoce od czasu do czasu. Konsystencja powinna być dosyć gęsta. Do ostudzonych babeczek nakładamy po 1 łyżeczce konfitury i oblewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z tłuszczem lub śmietaną.
Smacznego!
Na moim profilu znajdziecie więcej pyszności z płatków owsianych. Zapraszam?
*****************************************************
Po więcej przepisów zapraszam Was do zakładki >>Kuchnia<<
*****************************************************
Spodobał Ci się tekst? Będę wdzięczna, jeśli podzielisz się nim z innymi
Pamiętaj o odwiedzeniu mnie na Facebooku oraz Instagramie Dodatkowo jeszcze założyłam Tajną Grupę Podomowych, gdzie rozmawiamy o wszystkim, co nie wypada omawiać publicznie