);
Kuchnia

Kutia wigilijna- sprawdzony przepis

Wigilia za pasem, przygotowania przedświąteczne wrą, w głowach cała lista zadań do wykonania i wciąż myśli, by o niczym nie zapomnieć. Znasz to? Dlatego właśnie przygotowałam Ci listę 12 potraw wigilijnych, które wg mojego uznania są najbardziej tradycyjne na świątecznych stołach. Znajdziesz tam również wersję PDF do druku

 

Kutia wigilijna

 

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanej pszenicy
  • 0,5 szklanki płynnego miodu
  • 1 szklanka maku
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g fig
  • 50 g migdałów
  • 2 łyżki przesmażonej skórki z pomarańczy

 

Wykonanie:

Pszenicę przebieramy i gotujemy do miękkości, kilka razy zmieniając wodę- trzeba uważać, gdyż nie może się rozgotować. Odsączamy i studzimy.

Mak dokładnie płuczemy na sitku, parzymy wrzątkiem, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Mielimy.

Rodzynki moczymy kilka minut w gorącej wodzie i odcedzamy. Figi i orzechy drobno siekamy.

Wszystko razem mieszamy i odkładamy do lodówki.

 

Smacznego 🙂

 

**********************************************************************

Spodobał Ci się tekst? Będę wdzięczna, jeśli podzielisz się nim z innymi

Pamiętaj o odwiedzeniu mnie na Facebooku oraz Instagramie Dodatkowo jeszcze założyłam Tajną Grupę Podomowych, gdzie rozmawiamy o wszystkim, co nie wypada omawiać publicznie

Zapraszam

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Instagram