);
Kuchnia

Pączki tradycyjne- babciny przepis

Tłusty Czwartek za pasem. W wielu domach umiera już tradycja robienia pączków. Każdy zabiegany, nie ma czasu ani ochoty siedzieć  w kuchni i przygotowywać coś, co można kupić za parę groszy w każdym sklepie. 

Kto jednak zdecydował się, że w tym roku będzie sam przyrządzał te pyszności – albo jeszcze lepiej- z najbliższymi- to ja podsuwam sprawdzony przepis na tradycyjne, babcine pączki.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej 
  • 150g cukru- może być cukier puder 
  • 200g masła lub margaryny 
  • 0,5 l mleka 
  • 100g  świeżych drożdży
  • 6 żółtek 
  • 1 jajko- całe 
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka spirytusu
  • sól 
  • smalec do smażenia (4-5 kostek) lub ceres
  • marmolada lub dżem do nadziewania 

Wykonanie

W dużej misce rozdrabniamy drożdże, dodajemy do nich 2 łyżeczki cukru i ok 5 łyżek mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem, bardzo dokładnie mieszając. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (kaloryfer lub ciepły piekarnik) na ok 15  minut do wyrośnięcia. 

Roztapiamy masło lub margarynę. 

Do wyrośniętego ciasta dodajemy jajko, sól, resztę cukru i oliwę. Dokładnie wyrabiamy, stopniowo dodając mąkę i żółtka. Pod sam koniec wyrabiania dodajemy ostudzone masło lub margarynę, spirytus i ponownie wyrabiamy. Mimo tego, że ciasto jest klejące, to lepiej nie dodawać więcej mąki. 

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut- aż ciasto podwoi swoją objętość. 

Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną obficie mąką i wałkujemy na grubość ok 1 cm. Przy użyciu szklanki wykrawamy krążki. 

Bierzemy jeden krążek, na jego środek nakładamy nadzienie, przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy brzegi. Wszystkie pączki układamy na podsypanej mąką tacce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie powinny być puszyste i lekkie. 

Pączki smażymy w wysokim garnku na rozgrzanym tłuszczu, partiami tak, by każdy był w pełni zanurzony- po ok 2 minuty z każdej strony. 

Upieczone wykładamy na ręczniku papierowym, aby tłuszcz ociekł. 

Posypujemy je cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Najlepiej smakują na ciepło. 

Smacznego 🙂 

Daj znać koniecznie w komentarzu, czy Ci smakowało. Inne przepisy znajdziesz tutaj KLIK 

Ola

Zdjęcie tych pyszności wykonane zostało przez Imagine Center Jaworzno

 

 

Spodobał Ci się tekst? Będę wdzięczna, jeśli podzielisz się nim z innymi

Pamiętaj o odwiedzeniu mnie na Facebooku oraz Instagramie Dodatkowo jeszcze założyłam Tajną Grupę Podomowych, gdzie rozmawiamy o wszystkim, co nie wypada omawiać publicznie

Zapraszam

 

 

 

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Instagram