);
Kuchnia

Pierogi z kapustą i grzybami

Wigilia za pasem, przygotowania przedświąteczne wrą, w głowach cała lista zadań do wykonania i wciąż myśli, by o niczym nie zapomnieć. Znasz to? Dlatego właśnie przygotowałam Ci listę 12 potraw wigilijnych, które wg mojego uznania są najbardziej tradycyjne na świątecznych stołach. Znajdziesz tam również wersję PDF do druku

 

Pierogi z kapustą i grzybami

 

Składniki: 

  • 3 szklanki mąki 
  • 0,5 szklanki ciepłej wody 
  • 1 jajko
  • olej
  • sól  i pieprz do smaku 
  • 0,5 kg kapusty kiszonej 
  • 50 g suszonych grzybów
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

 

Wykonanie: 

Grzyby dokładnie myjemy, namaczamy na kilka godzin, po czym gotujemy je w wodzie, w której się moczyły. Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą dodając liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości i przyprawiamy do smaku. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju. Grzybki kroimy i dodajemy do kapusty razem z cebulą. 

Mąkę, sól, jajko i olej (1 łyżka) dokładnie mieszamy. Następnie dolewając stopniowo ciepłą wodę, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto wałkujemy i np za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i formujemy pierogi. 

Gotujemy w osolonej wodzie. 

Smacznego 🙂 

**************************************************************

Spodobał Ci się tekst? Będę wdzięczna, jeśli podzielisz się nim z innymi

Pamiętaj o odwiedzeniu mnie na Facebooku oraz Instagramie Dodatkowo jeszcze założyłam Tajną Grupę Podomowych, gdzie rozmawiamy o wszystkim, co nie wypada omawiać publicznie

Zapraszam

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Instagram