);
Kuchnia

Przepis na domowy smalec

Jak dobrze już wiecie- nie jestem mistrzynią w kuchni ale za to wiedziałam, jakiego Męża sobie znaleźć 🙂
I tak właśnie ostatnio Olafa dopadły smaki ciążowe- bo przecież wiadomo nie od dziś, że facet przeżywa jeszcze bardziej ciążę, niż jego kobieta- więc postanowił zrobić domowy smalczyk wg przepisu Jego babci.

Ja z mojej strony mogę jedynie dodać tyle- jak nie lubiłam takich „specyfików”, tak zmieniłam zdanie 🙂 jest pyszny
A oto przepis babci Irci
Składniki:

  • 400g słoniny
  • 400g podgardla wieprzowego
  • 200g świeżego, surowego boczku (im bardziej tłusty, tym lepszy)
  • 2 średnie cebule
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Słoninę, podgardle i boczek mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Zmielone składniki przekładamy do dużego rondla i wytapiamy na niewielkim ogniu aż zrobią się złote skwarki (trzeba liczyć około 2 godzin).
Cebulkę kroimy w drobną kostkę lub na wiórki- w zależności, jak kto lubi.
Jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, następnie zcieramy na tarce na największych oczkach.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Cebulkę, jabłko i czosnek dodajemy pod sam koniec wytapiania smalcu.
I gotowe- prawda, że proste? Daj znać koniecznie w komentarzu, jak Ci smakowało 🙂
Inne domowe przepisy znajdziesz TUTAJ-KLIK
Smacznego 🙂

Ola

Spodobał Ci się tekst? Będę wdzięczna, jeśli podzielisz się nim z innymi
Pamiętaj o odwiedzeniu mnie na Facebooku oraz Instagramie Dodatkowo jeszcze założyłam Tajną Grupę Podomowych, gdzie rozmawiamy o wszystkim, co nie wypada omawiać publicznie

Zapraszam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Instagram