Przy takich upałach, jakie panują u nas od paru dni nie chce się kompletnie jeść. Woda idzie za to litrami. Wczoraj na termometrze w cieniu mieliśmy 37ºC, natomiast w słońcu…51ºC!!! Jak żyć?? No ale jeść coś trzeba. Najlepiej by było to szybkie, pożywne, nawadniające i aby nie wymagało stania przy rozgrzanym piekarniku.
Idealnie do tego nada się chłodnik z ogórka i rzodkiewki
Składniki:
- 3 długie ogórki lub 6 krótkich gruntowych
- pęczek rzodkiewki
- 500 g jogurtu greckiego
- 200 ml kefiru – można spokojnie dać więcej wg uznania
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 jajka
- szczypiorek
Wykonanie:
Warzywa myje i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, siekamy szczypiorek i wszystko mieszamy z jogurtem i kefirem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Podajemy z posiekanym jajkiem.
Gotowe 🙂
Prawda, że proste i szybkie? Napiszcie w komentarzu, co najbardziej lubicie przyrządzać w takie upały
Za wykonanie i zdjęcia odpowiada mój Mąż 🙂 ja niezbyt czuję się komfortowo jako kucharz 😀 pasują Wam jego przepisy?
*****************************************************
Spodobał Ci się tekst? Będę wdzięczna, jeśli podzielisz się nim z innymi
Pamiętaj o odwiedzeniu mnie na Facebooku oraz Instagramie Dodatkowo jeszcze założyłam Tajną Grupę Podomowych, gdzie rozmawiamy o wszystkim, co nie wypada omawiać publicznie
Takiego jeszcze nie jadłam. Będę musiała wypróbować przepis. Wygląda zachęcająco.
Polecam. Smacznego ?
Ja każdy chłodnik uwielbiam. Szkoda, że nikt w domu nie podziela mojej miłości…? Muszę więc robić zawsze tylko dla siebie. A przepis super!
Ja nie byłam przekonana Ale po tym zmieniłam zdanie ?