Okres przedświąteczny dla wielu z nas jest okresem gonitwy. Chcemy zdążyć ze sprzątaniem, zakupami, gotowaniem i milionem innych obowiązków, niejednokrotnie przeplatanych z pracą, domem i dziećmi. Zachodzimy w głowę, starając się ułożyć listę rzeczy, którą jeszcze musimy wykonać. Ale po co? Nie zastanawialiście się kiedyś, kto z tego tytułu będzie szczęśliwy? Ja dopiero po urodzeniu drugiego dziecka wystopowałam i powiem Wam, że czuję się z tym naprawdę dobrze. A na pewno czują się z tym lepiej moje dzieci, bo mam więcej czasu dla nich. To tak w ramach refleksji 🙂
Jednak wracając do tematu- abyście mieli więcej czasu dla siebie i nie musieli już się zastanawiać, co przygotować na Wielkanocny stół, to przygotowałam listę najbardziej tradycyjnych potraw. Oczywiście to nie oznacza, że wszystkie muszą się znaleźć na naszych stołach, ale doszłam do wniosku, że wymienię więcej potraw, abyście mieli z czego wybierać.
- Święconka (informację, co dokładnie wkładamy do koszyczka, znajdziecie TUTAJ)
- żurek z białą kiełbasą i chrzanem
- barszcz biały z kiełbasą
- pasztet domowy z jajkiem
- pieczona szynka
- schab pieczony
- schab ze śliwkami
- schab w galarecie
- pieczeń rzymska
- galareta wieprzowa
- zimne nóżki w galarecie
- śledzie pod pierzynką
- pieczona kaczka
- jajka faszerowane
- jajka w szynce
- sałatka jarzynowa tradycyjna
- ćwikła
- babka wielkanocna
- mazurek
- makowiec
Dajcie znać w komentarzu, co znajdzie się w tym roku u Was, a my życzymy Wam Zdrowych i SPOKOJNYCH Świąt 🙂
*****************************************************
Spodobał Ci się tekst? Będę wdzięczna, jeśli podzielisz się nim z innymi
Pamiętaj o odwiedzeniu mnie na Facebooku oraz Instagramie Dodatkowo jeszcze założyłam Tajną Grupę Podomowych, gdzie rozmawiamy o wszystkim, co nie wypada omawiać publicznie
Zapraszam